Tvärvetenskapligt 1700-talsseminarium i Uppsala (1995–2015)

  • Datum: –18.00
  • Plats: Engelska parken - 6-003
  • Arrangör: Litteraturvetenskapliga institutionen, Tvärvetenskapligt 1700-talsseminarium i Uppsala (1995–2015)
  • Kontaktperson: Marie-Christine Skuncke
  • Seminarium

Akademiforskare Fredrik Thomasson, Uppsala: ”Svenska slavlagar och kolonial rättvisa: Hur slavar och fria svarta dömdes på Saint Barthélemy kring år 1800”

Postseminarium

Presentation

I och med övertagandet av den västindiska ön Saint Barthélemy blev Sverige 1785 en slavnation. Öns befolkning var uppdelad i tre klasser: vita, fria svarta och slavar. Redan 1787 infördes en version av de franska slavlagarna Code noir, den ”svarta lagen”. Lagar och straffskalor var väsensskilda för dessa av hudfärg definierade grupper. Utifrån rättegångsprotokoll berättar Uppsalahistorikern Fredrik Thomasson hur slavar och fria svarta, ungefär häften av öns befolkning, dömdes och straffades av öns svenska domstol. Föga har varit känt om den svarta befolkningens levnadsvillkor i den svenska kolonin, men i domstolsprotokollen – bevarade i de franska kolonialarkiven i Aix-en-Provence – framträder slavar och fria svarta med namn och individuella historier. Rättegångshandlingarna är en rik källa till kunskap om öns befolkning och socialhistoria. Svensk kolonialhistoria är bristfälligt undersökt, men även om förhållandena för den svenska slavbefolkningen är glömda i Sverige, så är de inte det i Karibien. Den karibiska samarbetsorganisation CARICOM:s inkludering 2014 av Sverige i dess krav på ersättning för slaveri och kolonialism är ett exempel på detta.

 

1700-talsseminariet firar 20-årsjubileum i höst, 1995–2015!

Seminariet finansieras under 2015 av Litteraturvetenskapliga institutionen samt noden ’1700-tal – Sverige i världen, världen i Sverige’.