Talfest på Uppsala universitet

2023-04-17

Fredagen den 21 april samlas ungdomar från olika gymnasieskolor i Sverige på Uppsala universitet för att lyfta fram frågor som de brinner för. Uppgiften har varit att hålla ett tal om ”hem”. Åhörarna – som består av ungdomar, lärare, politiker och studenter – kommer att få höra om hur en husvagn kan utgöra ett hem, om vargar ska få räkna Sverige som sitt hem och hur viktigt det är för barn att växa upp i trygghet. Arrangörer är retorikforskare från Uppsala universitet och Linnéuniversitetet.

Talfesten pågår hela dagen och leds av poeten Daniel Boyacioglu. Ungdomarna får respons från en jury som består av retorikforskaren Frida Buhre, Otto Fischer, professor i retorik, båda från Uppsala universitet, och Elinor Falkman, retorikcoach, känd från Retorikmatchen.

Talfesten är den svenska finalen efter att ungdomarna skrivit och tränat sina tal i skolor och workshops med retorikforskare. I maj arrangeras Nordisk talefest i Danmark dit ett urval av de svenska eleverna går vidare och får träffa elever från Norge och Danmark.

Tid: Den 21/4 klockan 9.30 – 16.00
Plats: Humanistiska teatern, Engelska parken, Uppsala

Mer info om projektet finns på https://www.talefest.nu/

Kontaktpersoner:
Jon Viklund (jon.viklund@littvet.uu.se),
Frida Buhre (frida.buhre@littvet.uu.se),
Martin Jedestav (jedestavm@gmail.com) och
Cecilia Olsson Jers (cecilia.olssonjers@lnu.se)
Mobil till Martin Jedestav är: 076 209 52 01

News

Last modified: 2024-02-01