Lagerlöfs läsare – ny bok av Maria Karlsson och Jenny Bergenmar

2022-09-01

Selma Lagerlöf fick tusentals brev från allmänheten fram till sin död 1940. Brevsamlingen är unik för tiden på grund av sin storlek, men också för att människor från alla samhällsskikt skrev. Vad ville de författaren? Vilka var deras drömmar? Vilken bild av mottagaren rymmer breven? Vad säger de om läsning? Och hur svarade Lagerlöf?  

Lagerlöfs läsare berättar litteraturvetarna Jenny Bergenmar (GU) och Maria Karlsson (UU) en läsarnas historia, men också en skrivandets. Breven utforskas som retoriska konstruktioner och som både historiska och självbiografiska dokument.  

Vid sidan av läsningens var, hur och varför och vad litteraturen användes till, diskuteras brev om ekonomiskt stöd och om hjälp med eget skrivande, brev som ger uttryck för idéer om nationen och om folket samt brev från skolvärlden som berör pedagogiska frågor.  

Book cover

Breven visar hur allmänhetens vardagliga skrivande kunde se ut, hur brevskrivarna framställde sig själva och vad en författarcelebritet som Selma Lagerlöf kunde betyda för vanliga människor i samtiden.

Lagerlöfs läsare är Kriterium-granskad och kommer inom kort att tillgängligöras på Kriteriums hemsida.

I fredags sände Sveriges Radios Ekot och Kulturnytt i P1 inslag om Jenny Bergenmars (GU) och Maria Karlssons (UU, EV) nya bok Lagerlöfs läsare: allmänhetens brev till Selma Lagerlöf (Makadam förlag). I väntan på boken kan du lyssna på SR:s rapportering här:

Kulturnytt i P1, 26/8, kl 15.54 (inslaget ligger mellan 00:00–02:40 i sändningen)

Ekot, 26/8, kl 17.45 (inslaget ligger mellan 15:56–18:07 i sädningen)

Nyheter

Senast uppdaterad: 2024-02-01