Vem är arbetarförfattaren?
Konferens – Nordisk arbetarlitteratur VI, 2018
3–5 oktober 2018, Uppsala universitet

Tema
Arbetarförfattaren är både en biografisk person och en litterär gestalt. Vid konferensen Nordisk arbetarlitteratur VI, 2018 vill vi ta ett handfast grepp om författaren – den som skriver, beskriver och beskrivs. Utgångspunkten är arbetarperspektivet. Det kan handla om författarens självbild, biografins eller självbiografins gestaltning, fotogra-fiet, radiorösten eller recensionens författarpresentation. Går det att definiera arbetar-författaren? Är det kroppen som avgör? Skapas hen genom de litterära verken? Ryms kvinnorna? Vem är arbetarförfattaren i de olika nordiska länderna? I skilda tidspe-rioder?
Litteraturforskningen har under decennier uppehållit sig vid det lilla ordet ”av” i den klassiska definitionen av arbetarlitteratur (”av, om och för arbetare”). Ofta har diskussionen rört strukturella frågor om organisatorisk och kollektiv förankring, klassdefinitioner och social tillhörighet.
Årets tema vill vara konkret, empiriskt och materialinriktat med målet att utvinna ny kunskap om arbetarförfattarens profil och identitet i de nordiska länderna.
Tid och plats

Den 3-5 oktober i Humanistiska teatern, Campus Engelska parken, Uppsala universitet
Program
Föredragen är öppna för alla intresserade.
Arrangörer
- Litteraturvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet
- Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet
Genom
Konferensen anordnas med stöd av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur, Litteraturvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet, och Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet.
(Illustration: statyn av Moa Martinson i Norrköping 2006)
Praktisk information
Vi hoppas kunna täcka kostnader för resa och uppehälle för deltagare med föredrag; vi återkommer om detta.
(CfP)
Utgångspunkter och material
Följande utgångspunkter och material kan vara aktuella:
- Arbetarförfattarens självframställning
- Biografins författarbild
- Arkiven om arbetarförfattaren: handskrifter, brev, dagböcker, anteckningar
- Bilden av författaren i olika former och audiovisuella medier: fotografiet, bild-konsten, skulpturkonsten, televisionen, videon, radion, serieteckningen
- Arbetarförfattarens politiska profilering
- Arbetarförfattaren i forskningen, teoribildningen och debatten
- Jämförelser av framställningar i de nordiska länderna
Även andra förslag med anknytning till temat välkomnas.
Abstracts
Konferensens tidsram begränsar antalet bidrag till 25 – turordning för anmälan gäller. En abstract om högst 150 ord skickas till e-postadressen anna.williams@littvet.uu.se senast den 1 mars 2018. Abstract granskas med tanke på relevans för temat. Som vid tidigare konferenser planerar vi att ge ut en antologi med utgångspunkt från konferensbidragen.
Nedladdningsbart CfP (version 180417)